Oficiálna stránka mesta

Míľa pre mamu

05.05.2011

Míľa pre mamu - Najväčšia oslava Dňa matiek na Slovensku Mamy z materských centier na Slovensku opäť rozhýbali svet k oslave materstva "Každé dieťa má právo byť s mamou, i s otcom!"

 

Míľa pre mamu
Míľa pre mamu - Najväčšia oslava Dňa matiek na Slovensku
Mamy z materských centier na Slovensku opäť rozhýbali svet k oslave materstva
 "Každé dieťa má právo byť s mamou, i s otcom!"
 Únia materských centier pripravuje na sobotu 7.mája 2011 medzinárodné podujatie - Míľa pre mamu. V poradí už siedme podujatie organizované pri príležitosti Dňa matiek je organizované v spolupráci s materskými centrami, členmi ÚMC. Do jeho  organizácie sa zapojilo 37 materských centier v 38 mestách a obciach na Slovensku.
 „Byť mamou nie je jednoduché, treba na to každodennú odvahu. Nik nie je taký zraniteľný a zároveň taký odvážny ako mamy, ktoré sa denne boria s množstvom problémov doma, na ulici, v obchodoch, na úradoch – iba preto, že sú mamy, a že chránia dvoch – seba i dieťa. Treba obdivovať každú mamu, že napriek mizivému spoločenskému kreditu chce darovať život a chce mu urobiť miesto na slnku. Ak pomôžeme mamám žiť ich materstvo odstránením čo len jednej prekážky, dáme im ten najkrajší darček ku Dňu matiek,“
 Míľa pre mamu je rodinné podujatie s lákavým sprievodným programom, ktoré je oslavou Dňa matiek a vzdáva hold matkám a úctu meterstvu. Je organizované materskými centrami po celom Slovensku v koordinácii Únie materských centier a je to najväčšia oslava dňa matiek na Slovensku. Míľu pre mamu prešlo na Slovensku v roku 2010 spolu 17 210 registrovaných účastníkov, z toho 371 v Námestove. Reportáž z tejto akcie natáčala TV Oravia a môžete ju nájsť tu:
 Najväčším sprievodným podujatím bude celoslovenská verejná zbierka pod názvom „Ďakujem, že si mama.“ Kúpou usmievavej magnetky slniečka podporíte aktivity materských centier na Slovensku.
 V rámci medzinárodnej siete materských centier Mine sa do akcie March Mile for Mothers zapoja aj materské centrá v krajinách Holandsko, Nemecko, Bosna, Rakúsko, Taliansko, Nemecko, Maďarsko, Poľsko, Rusko, Česká republika, Uganda, Jamajka a Kamerun.
 Míľa pre mamu - Najväčšia oslava Dňa matiek na Slovensku
 Program Míle pre mamu trvá od 10:00 do 12.30 hod. Symbolickú míľovú prechádzku pre mamu smie prejsť každý – pešo, na bicykli, s dieťatkom v kočíku, alebo na pleciach. Môže ju darovať svojej mame, starej mame, krstnej mame či adoptívnej mame. Zároveň ju však venuje všetkým mamám na Slovensku. Míľu pre mamu doplnia sprievodné podujatia – koncerty a kultúrne programy v centre miest s množstvom hudobných i tanečných súborov, divadielok a rozličných malých i veľkých umelcov. Do programu sa zapoja aj miestne organizácie, škôlky, ZUŠ, CVČ a iné. V tento deň sa v každom mieste podujatia budú predstavovať aj samotné materské centrá s celou škálou svojich aktivít.
 Podujatiu Míľa pre mamu predchádzali pokusy o vytvorenie nového Guinnessovho rekordu v najväčšom počte ľudí tlačiacich kočíky na trase jednej míle.
Únia materských centier sa rozhodla dať celému podujatiu multinárodný a multikultúrny rozmer. K podujatiu sa pripojili aj mamy z krajín, kde detský kočík patrí do výbavy iba tých najbohatších žien a väčšina obyčajných mám nosí svoje deti v náručí, alebo šatke. Prekonávanie rekordu nahradili podujatím, ktoré je prístupné všetkým mamám,  nielen tým, ktoré práve kočíkujú. 
Zábavné podujatie pre rodiny s deťmi ako oslava Dňa matiek organizované je od roku 2004. Predchádzali mu 3. ročníky pokusu o zápis do Guinnessej knihy rekordov v počte osôb tlačiacich kočík na trase jednej míle (1609 m). Od roku 2007 sa prekonávanie Guinnessovho rekordu pretransformovalo na medzinárodné podujatie s názvom „Míľa pre mamu“. Zúčastniť sa ho môžu všetci, ktorí chcú vzdať lásku, úctu a vďaku svojej mame, starej mame, krstnej či adoptívnej mame. Prejsť jednu míľu pre svoju mamu má šancu každý, bez ohľadu na to, či „míľovú prechádzku“ prejde peši, s kočíkom či bez neho, na bycikli či na invalidnom vozíku. Pre malých i veľkých sú pripravené zábavné hry i súťaže. Na pódiách vystupujú deti z tanečných a umeleckých súborov a škôl. V stánkoch materských centier si môžu návštevníci kúpiť jedinenčný darček pre svoju mamu.
ŠTART „míľovej prechádzky“ začína o 11.00 hod. 
Účastníci (malí, veľkí i tí v kočiarikoch) sa pred štartovacou čiarou zaregistrujú do zoznamu, následne absolvujú príjemnú prechádzku sprevádzanú veselými postavičkami či kreatívnymi zastávkami a v cieli získavajú darček od materských centier i od partnerov podujatia Míľa pre mamu 2011
Míľu pre mamu organizujú formou dobrovoľníckej práce mamy z materských centier, ktoré sú členmi Únie materských centier.
 

Mestský úrad

  • Pondelok: 07:30 - 15:30
  • Utorok: 07:30 - 15:30
  • Streda: 07:30 - 17:00
  • Štvrtok: 07:30 - 15:30
  • Piatok: 07:30 - 14:00

Obedňajšia prestávka v trvaní 30 minút v čase medzi 10:30 - 11:30 hod.

Matričný úrad

  • Pondelok: 07:30 - 15:00
  • Utorok: nestránkový
  • Streda: 07:30 - 16:30
  • Štvrtok: nestránkový
  • Piatok: 07:30 - 13:30

Obedňajšia prestávka v trvaní 30 minút v čase medzi 10:30 - 11:30 hod.

Dane a poplatky

  • Pondelok: 07:30 - 15:30
  • Utorok: nestránkový
  • Streda: 07:30 - 17:00
  • Štvrtok: nestránkový
  • Piatok: 07:30 - 14:00

Obedňajšia prestávka v trvaní 30 minút v čase medzi 10:30 - 11:30 hod.

Kontaktné údaje

Mestský úrad, Cyrila a Metoda 329/6, 
029 01 Námestovo
E-mail:
sekretariat@namestovo.sk
Telefón: 043 5504711

IČO: 00314676
DIČ: 2020571707

© 2008 - 2024 Námestovo.sk

Rýchle odkazy